Search
  • James

Restaurarea

Updated: 2 days ago

Povestea salvării clădirii primăriei (1890) din Copșa Mare, de la ruină, de către o familie de englezi – fără niciun cost din banii contribuabililor.


Târnava-Mare e unul dintre fostele județe ale Regatului României, din regiunea istorică a Transilvaniei. Județul a fost desființat în 1950. Placa impresionantă din fontă, montată pe fațadă probabil în 1923 și păstrată în grijă de către un vecin ani de zile, a fost reinstalată pe perete după 90 de ani de către noii proprietari englezi.

Primăria Monarhiei Austro-Ungare din Copșa Mare a fost construită în ultimul deceniu al secolului XIX. La acel moment, satul era o comunitate mult mai largă, cu peste 1000 de gospodării (astăzi sunt în jur de 250) din care peste jumătate erau ‘Sași’ luterani vorbitori de limbă germană. Așa cum numele sugerează, această clădire deosebită a fost reședința guvernului local până să preia Comuniștii puterea, după care a fost folosită pentru diferite scopuri și uneori în același timp, ca o creșă, club de tineret, sală de dans, distilerie de coniac, stație de poliție, depozit de grâne, dispensar medical și ultima dată ca depozit de materiale de construcții, de fapt pentru orice aveau nevoie proprietarii. Existența casei e demnă de propria carte, întinzându-se pe durata celor Două Războaie Mondiale și căderea bruscă a două imperii.



Pe 5 Mai 1923, această clădire a trecut din proprietatea ungurească, în proprietatea statului român și odată cu aceasta și limba actelor de proprietate a fost schimbată din ungară în română.


Acum este o casă de familie încântătoare. Familia De Candole, care s-a stabilit în sat în 2015, după 26 de ani în Bohemia, a cumpărat clădirea și terenul aferent, la începutul lui 2015 de la un dezvoltator imobiliar, BEPA Investiții Consult SRL, cunoscut și ca ‘Giovanna’, după numele acționarului majoritar, Giovanna Benazzo, zis și ‘Bassetti’. BEPA a cumpărat clădirea în 2007 și pentru următorii 7 ani a folosit-o ca depozit. Familia De Candole era curioasă să afle cum a fost privatizată proprietatea. Contractul de vânzare este între comuna Biertan, reprezentată atunci de către primarul PSD Rațiu Cornel, primar în două mandate (2004-2012) și BEPA. Contractul menționează că vânzarea s-a făcut la prețul de 120.500 lei, pe baza unei evaluări ca urmare a licitației verbale No.655 din 15.03.2007.



În Martie 2015, familia De Candole a început să restaureze clădirea, aflată într-o stare precară după ani de neglijență. Dezvoltatorul a făcut o cosmetizare superficială a fațadei de la strada principală, cu ciment (care dăunează peretului) și vopsea acrilică, creând impresia că însăși structura casei a fost reparată, ceea ce nu se întâmplase de fapt. Fotografii alăturate de pe site-ul dezvoltatorului, cu ”înainte” și ”după”, intitulate ”restaurând clădirea primăriei”, serveau susținerii acestei impresii.


Familia De Candole a demarat reparații de urgență la pivniță și pod. Primele trei luni de muncă au fost petrecute reparând structura acoperișului și reașezării vechilor țigle, golind pivnița spațioasă de sedimentul care s-a strâns în zecile de ani și înlăturând „întăriturile” nesigure, de ciment, ale pereților din cărămidă ai pivniței care se prăbușeau, cărămizile de ceramică din spatele lor sfărâmându-se datorită umezelii prinse în interior de către cimentul adăugat. Tavanul în boltă al pivniței a fost susținut și pereții reconstruiți cu cărămizi noi de ceramică. Un sistem simplu și eficient de colectare a apei a fost realizat în pivniță, care permite apei să fie strânsă sub fundația din piatră și să fie colectată într-un puț de unde este extrasă.


Cu mult “înainte”: fațada din sud, Martie 2015


Fațada din sud astăzi


După stabilizarea clădirii, munca a fost direcționată pe alte reparații esențiale, dar mai puțin vitale. Dintre acestea, cea mai solicitantă ca timp a fost înlăturarea straturilor de izolant de pe fațadă, dintre care unele foarte de curând aplicate, scoaterea la lumină și salvarea, unde a fost posibil, a vechii tencuieli de var și corectarea ei cu o tencuială pe bază de var și var stins colorat cu pigmenți de pământ. Soclul în jurul casei a fost refăcut la dimensiunea inițială, mai mică. Toate ferestrele batante și tocurile au fost curățate de vopseaua veche și date cu ulei.


Această casă frumoasă și rău tratată pentru așa de mult timp, poate acum să aibă un viitor primitor.

Astăzi clădirea respiră din nou și nu mai sunt urme de umezeală. Marele fațade din nord și vest au fost lăsate nevopsite și cu aspect rustic. În cazul fațadei nordice, aceasta a fost pentru că peretele de nord a fost contruit alăturat unei clădiri mult mai vechi, care între timp a dispărut. Dar fațadele principale din est și sud sunt acum plăcut feminine, strălucind discret în ploaie și radiind căldură și sănătate în soarele sclipitor de iarnă.

0 views